Петков заяви, че се надяват да няма следващ главен прокурор. Промяната

...
Петков заяви, че се надяват да няма следващ главен прокурор. Промяната
Коментари Харесай

Кирил Петков поиска от президента да разпише до края на седмицата освобождаването на Иван Гешев

Петков съобщи, че се надяват да няма идващ основен прокурор. " Промяната в Конституцията да докара до резултат, че няма такава служба в България, с цел да се освободи България от подмолните зависимости и да се стигне до естествена институционална правова страна ", съобщи Петов в предаването " Здравей, България ".

" Единственият метод да се случи смяната действително е през институционалност. Ако не бяхме заложили механизма за следствие на основния прокурор в Плана за възобновяване и резистентност, той нямаше да провокира този спор. Главният прокурор пристигна няколко пъти в Народното събрание, с цел да споделя, че този механизъм не е парламентарен, че е срещу неговите права. Този човек се почувства заплашен. Неговият персонален интерес беше обиден и той потегли да работи по напълно друг метод ", уточни Кирил Петков. Според него премахване на Иван Гешев е добра стъпка, само че институционалните промени би трябвало да продължат.

Според Петков в Народното събрание би трябвало да се направи комисия по инспекция на настояванията на депутатски имунитети.

" Продължаваме промяната - Демократична България " предлагаме в Народното събрание да се направи комисия, която да не заседава доста дълго време, само че да покаже да вземем за пример в моя случай какво е разкрила прокуратурата две години, откакто е затворила производството, тъй че да го възобнови.

Нито ГЕРБ, нито ние ще оглавяваме тази комисия, сподели още Кирил Петков. Тази комисия ще отвори проблема, ще изнесе безусловно всички документи, с цел да видят хората дали прокурорите не се употребяват за политическа бухалка, изясни той. Според него ръководител на комисията може да бъде представител на Българска социалистическа партия, " Възраждане " или " ИТН ". По думите му би трябвало да се измисли механизъм, посредством който да се подсигурява, че оглавяващият тази комисия няма спор на ползи.

За своя имунитет, който беше пожелан в понеделник, Кирил Петков добави, че самичък ще го даде преди решението на комисията, с цел да покаже, че тази комисия не се употребява за чадър. За случая с имунитета на Бойко Борисов той уточни, че процесът би трябвало да е еднакъв за всички.

Всеки прокурор, който се пробва да прави политическо придвижване посредством искане на имунитет, той ще бъде осветен, съобщи Кирил Петков. Според него указът на президента Румен Радев за освобождението на Иван Гешев от поста основен прокурор би трябвало да се издаде бързо.

Кирил Петков означи, че идната огромна промяна, която би трябвало да се организира, е промяна в службите за национална сигурност. Нашата коалиция ще предложи в незабавен порядък смяна в закона, тъй че ръководителите на службите да бъдат избирани благодарение на държавното управление и Народното събрание, сподели той.

Групата на Европейския парламент за наблюдаване на демокрацията, върховенството на закона и главните права се събира на изключително съвещание тази заран в Страсбург, с цел да разиска ситуацията в България. Очаква се в закритото съвещание да взе участие основният прокурор Иван Гешев.

На съвещанието ще участва и заместител -министъра на правораздаването Емил Дечев. Евродепутатите от групата чакат да бъдат осведомени с последните събития, свързани с върховенството на закона у нас.

Тази подкомисия на Екологичен потенциал към комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи сложи България под наблюдаване от 2020 година. На закрито съвещание в Брюксел предходната година бяха изслушани основният прокурор Иван Гешев и тогавашният министър председател Кирил Петков. Участници в подкомисията посетиха нашата страна през 2021 година и се планува още веднъж да бъдат у нас тази есен.

Зам.-председателят на Народно събрание от " Продължаваме промяната " Никола Минчев пък призна, че и на него му прави усещане, че процедурата по отстраняването на Иван Гешев мина скоростно. 

" Ако се направи сравнението сред актуалната процедура и предходните претенции, които бяха за предварително освобождение на Иван Гешев, много съществено е разминаването в държанието на кадровия ни орган. Всъщност това болшинство, което го избра през 2019 година, по-късно застана зад него по време на настояванията за предварително освобождение, които бяха подадени с много съществени причини, и се отнасяше много присмехулно на моменти, в този момент към този момент застана много твърдо против Гешев ", разяснява Никола Минчев в предаването на bTV " Тази заран ".

По думите му дейностите на Висш съдебен съвет приказват за изменена политическа обстановка.

" Промениха се политическите условия, които могат да оказват въздействие на висши магистрати, да оказват въздействие на членове на Висшия правосъден съвет. Така че те да извърнат разсъжденията си и дейностите си по отношение на Иван Гешев ", добави той.

Според него самото освобождение на Иван Гешев е положително начало на правосъдната промяна.

" Това може да е единствено началото никога не е краят. Добре че Иван Гешев, който другояче беше неприспособим за този пост през цялото време, не изкара целия си мандат. Той към момента не го е напуснал, защото чакаме несъмнено и указа на президента ", изясни Минчев.

Според него и основният прокурор е показал много огромна интензивност напоследък.

" Направи и усещане, че Иван Гешев, откогато беше поискана обществено неговата оставка и от брифинга на 15 май, той стартира да демонстрира някаква хиперактивност, която се разграничава радикално от това, което наблюдавахме в предходните три години и половина. Тази негова новопоявила се интензивност се изрази в искане за снемане на много имунитети на народни представители ", разяснява още Никола Минчев.

По думите му смяна в държанието на Гешев приказва за изменена политическа обстановка.

" Той също приказва на оня брифинг, че се усеща предаден от Движение за права и свободи, какво значи това? Не считам за обикновено да си приказва с политическите партии, в границите на институционалните връзки го разбирам да има някакъв разговор, само че не разбирам какво значи той да се усеща предаден от политическа партия ", съобщи Минчев.

Според него Кирил Петков може би ще си даде имунитета непринудено, който му бе пожелан от Гешев.

По-добре обаче било първо парламентарна комисия да се запознае с всички обстоятелства и условия. Това евентуално ще се направи и за останалите депутати, чиито имунитети са поискани от основния прокурор.

Радев да издаде указа за Гешев до края на седмицата, съобщи съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков пред Нова телевизия

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР